Συμμετοχή της CulturePolis στο European Creative Hubs Campus στις Βρυξέλλες

Συμμετοχή της CulturePolis στο  European Creative Hubs Campus στις Βρυξέλλες

Στις 24-26 Ιανουαρίου 2018 πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες  το τελικό συνέδριο του διετούς διάρκειας έργου European Creative Hubs Network (ECHN), συγχρηματοδοτούμενου από το πρόγραμμα Creative Europe.

Στόχος του προγράμματος ήταν να αναδείξει το επιχειρηματικό μοντέλο των Creative Hubs (Δημιουργικών Κόμβων) ανά την Ευρώπη, το πώς επηρεάζουν τα οικοσυστήματα στα οποία ανήκουν καθώς και πώς θα επιτευχθεί η βιωσιμότητά τους στο μέλλον.

Το έργο είχε ως βασικό εταίρο το Βρετανικό Συμβούλιο (British Council) και λοιπούς εταίρους το BIOS (Ελλάδα), το betahaus (Γερμανία), το Creative Edinburgh (Ηνωμένο Βασίλειο), το Factoria Cultural (Ισπανία), το Kulturni Kod/ Nova Iskra (Σερβία), το Roco (Ηνωμένο Βασίλειο) και το European Business and Innovation Centres Network (EBN). Η δραστηριότητά των εταίρων εκτείνεται από το χώρο της νεανικής ανεργίας, της ανάπτυξης δεξιοτήτων και της κοινωνικής ένταξης έως τη συνεργασία μεταξύ των πεδίων επιχειρηματικότητας και δημιουργικότητας.

Τo έργο αυτό είναι μια πολλά υποσχόμενη πρωτοβουλία με ηχηρό αντίκτυπο. Το πρώτο βαρόμετρο των ECH, μια μελέτη των Bernd Fesel (European Creative Business Network) και Rui Costa Monteiro, ανέδειξε την διεπιστημονική τους φύση καθώς και το ρόλο τους στην υποστήριξη οργανισμών και δημιουργικών επαγγελματιών: το 2016 τα 80 Creative Hubs (CH) που έλαβαν μέρος στη μελέτη υποστήριξαν 8.700 οργανισμούς ήτοι 31.600 άτομα. Κατά μέσο όρο ένα CH υποστηρίζει 400 άτομα το χρόνο.

Tibor Navracsics, EU Commissioner for Education & Culture

Το έργο αυτό χαιρέτησαν με ενθουσιασμό εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που παραβρέθηκαν στο συνέδριο. Ο κ. Tibor Navracsics, Ευρωπαίος Επίτροπος για την Παιδεία και τον Πολιτισμό, δήλωσε ενθουσιασμένος από τη δραστηριότητα των ΕCH ειδικά στο χώρο της τρισδιάστατης εκτύπωσης ( 3D printing) και δημιουργίας κώδικα (coding) και τόνισε ότι πρέπει να δοθούν κι άλλοι χώροι όπως αχρησιμοποίητα/ εγκαταλελειμμένα κτίρια π.χ. βιομηχανικής κληρονομιάς  για δημιουργικές θερμοκοιτίδες και συνεργατικούς χώρους γιατί αυτοί αποτελούν το κλειδί για την κοινωνική ένταξη, την ανάπτυξη, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την καινοτομία.

Roxana Apostol, British Council/ Walter Zampieri, EU Commission/ Vassilis  Charalampidis, BIOS

Συμφωνώντας ακολούθησε και ο κ. Walter Zampieri, Head of Unit for Cultural Policy, DG Education and Culture, ο οποίος τόνισε ότι η δημιουργικότητα είναι το μέλλον της οικονομίας, της κοινωνίας και της εκπαίδευσης και πρέπει να εξασφαλιστούν χώροι για το σκοπό αυτό. Τέλος ο κ. Michel Magnier, Director for Culture & Creativity, DG Education and Culture δήλωσε πως ο πολιτισμός βρίσκεται στο κέντρο του ενδιαφέροντος σε πολιτικό επίπεδο και η καινοτομία, η κινητικότητα και οι αξίες στην Ευρώπη βρίσκουν τη θέση τους στα CH. Η κ. Barbara Stacher μέλος της ομάδας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής DG EAC έπαιξε ενεργό ρόλο για την ανάδειξη και ανάπτυξη του νέου αυτού Δικτύου συμβάλλοντας και στις προτάσεις πολιτικού επιπέδου για τη βιωσιμότητά του. Εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τοποθετήθηκε ο κ. Christian Ehler, ο οποίος υπογράμμισε ότι τα CH πρέπει να συμμετέχουν περισσότερο σε πολιτικό επίπεδο και να υπερασπιστούν ενεργά τα συμφέροντά τους. Ο ιδανικότερος τρόπος είναι η μέτρηση/ αξιολόγηση του αντίκτυπου στην κοινότητα στην οποία ανήκουν και η συλλογή δεδομένων για τη στήριξη των επιχειρημάτων τους.

Vassilis Charalampidis,  BIOS Founder

Στην εκδήλωση πήραν μέρος ομιλητές από όλη την Ευρώπη, εκπρόσωποι CH και διάφορων άλλων ευρωπαϊκών δικτύων. Οι πολιτικές που προτείνουν για το μέλλον είναι η δημιουργία υβριδικών μοντέλων διαχείρισης (διαχείριση δημοσίων κτιρίων από CH), η εμπλοκή των δημιουργικών επαγγελματιών με την τοπική κοινωνία, η δημιουργία συστήματος αξιολόγησης των CH και η υποστήριξη των νέων αυτών διαφοροποιημένων δημιουργικών κοινοτήτων.

Η CulturePolis δηλώνει την αμέριστη στήριξή της στη νέα αυτή προσπάθεια και θα συμμετέχει ενεργά στην προώθηση αντίστοιχων δημιουργικών επιχειρηματικών μοντέλων-θερμοκοιτίδων στον Ελλαδικό κι όχι μόνο χώρο και στη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων του CH project σε εμπλεκόμενους φορείς/ ενδιαφερόμενους. Τα Creative Hubs με ελληνικό παράδειγμα το πρωτοπόρο BIOS στην Αθήνα αποτελούν μια ευκαιρία για δημιουργικούς ανερχόμενους επαγγελματίες -κι όχι μόνο- να συνεταιριστούν, να συνεργαστούν και να βρουν κάτω από μια κοινή στέγη έμπνευση, νέους συνεργάτες και καινοτόμες λύσεις για το οικοσύστημα στο οποίο ανήκουν ανοίγοντας διάλογο με τη γειτονιά τους.

William Mercer, Co- Founder of Chateau de La Salle/ Barbara Stacher, EU Commission/ Vassilis Sofiadellis, Founder Changemakers Lab/ Konstantina Karameri, Project Manager, CulturePolis

Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Δημιουργικών Κόμβων / Θερμοκοιτίδων (ECHN) αριθμεί σήμερα περί τα 200 μέλη. Ήδη έχει ιδρυθεί η α.μ.κ.ε. του Δικτύου και δέχεται εγγραφές νέων μελών.

In Union There is Strength’ (Η Ισχύς εν τη Ενώσει).

Ευχόμαστε κάθε μέρα να γίνεστε όλο και πιο δυνατοί.

This post is also available in: enEnglish