Τέχνες και Πολιτιστική Πολιτική


Τμήμα Α : Πολιτιστικές Πολιτικές, Σχέσεις και Διπλωματία

Πλαίσιο αναφοράς

Η CulturePolis ξεκίνησε μέσα στο 2016 με αφορμή τα 10τα γενέθλιά της που γιορτάστηκαν πανηγυρικά στις 23 Σεπτεμβρίου 2016 στη Κέρκυρα, μια σειρά πρωτοβουλιών προς την κατεύθυνση της μελέτης των νέων τάσεων και ευρωπαϊκών / διεθνών πρωτοβουλιών το πλαίσιο των οποίων περιγράφεται στην Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής : «Towards an EU strategy for international cultural relations«.

Την ίδια χρονιά επελέγη από ελληνικής πλευράς η Ελευσίνα ως Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα για το 2021 μετά από σκληρό ανταγωνισμό αρχικά μεταξύ των 14 υποψήφιων πόλεων που οδήγησε σε τελική λίστα 3 πόλεων : Ελευσίνα, Καλαμάτα, Ρόδος. – βλ. περισσότερα σε :  http://ecoc2021.culture.gr.

Εμπνεόμενη από τις παραπάνω δυο πρωτοβουλίες η CulturePolis προχώρησε σε δυο σημαντικές δράσεις πιστεύοντας στο συνδυασμό δραστηριοτήτων στον ευρύτερο τομέα πολιτιστικής πολιτικής, που προέρχονται τόσο από πάνω (top-down) όσο και από κάτω (bottom-up):

Α) διεξήγαγε μια πανελλαδική έρευνα πολιτιστικής στρατηγικής ελληνικών πόλεων  βλ. παρακάτω   

Β) έβαλε τις βάσεις για τη δημιουργία ενός Παρατηρητηρίου Πολιτισμού & Επιχειρηματικότητας  – Culture & Entrepreneurship  Observatory  με σκοπό την υποστήριξη ζητημάτων πολιτισμού σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Σύντομα θα αναρτηθούν οι προδιαγραφές λειτουργίας του Παρατηρητηρίου Πολιτισμού & Επιχειρηματικότητας και οι πρώτες δράσεις του για το 2017.

Τμήμα Β : Πολιτιστική Στρατηγική Τοπικής Αυτοδιοίκησης & οργανισμών

H συνοπτική παρουσίαση των αποτελεσμάτων που είχε γίνει στο πλαίσιο της επετειακής εκδήλωσης για τα 10 χρόνια CulturePolis το Σεπτέμβριο στην Κέρκυρα είναι διαθέσιμη εδώ

Πανελλαδική έρευνα «πολιτιστική Στρατηγική Ελληνικών Πόλεων»

Η CulturePolis στο πλαίσιο του εορτασμού των δεκάτων γενεθλίων της, οργάνωσε το 2016  μια σημαντική έρευνα για την πολιτιστική στρατηγική των ελληνικών πόλεων / δήμων. Στην έρευνα αυτή η CulturePolis συνεργάζεται με την Πανελλήνια Ένωση Γενικών Γραμματέων Δήμων Ελλάδας «Κλεισθένης», προκειμένου να επωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι Δήμοι της χώρας, στους οποίους κοινοποιήθηκαν τα αποτελέσματα.

Η 1η φάση ολοκληρώθηκε το Μάιο 2016 πιλοτικά σε δείγμα 32 Δήμων και παρουσιάστηκε στο «2ο Φόρουμ Τοπικής Αυτοδιοίκησης & επιχειρηματικότητας» στη Θεσσαλονίκη – δείτε τα αποτελέσματα της 1ης φάσης στη διεύθυνση : CulturePolis-Hμερίδα Θεσσαλονίκης-αποτελέσματα 21.05.2016. Η 2η φάση ολοκληρώθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2016 και τα αποτελέσματά της παρουσιάστηκαν στην επετειακή εκδήλωση για τα 10 γενέθλια της CulturePolis στη Κέρκυρα στις 23/09/2016. Τα αποτελέσματα ανά ερωτηματολόγιο και ανά ερώτηση, όπως αποσταλεί στους συμμετέχοντες δήμους .

Στις 22 Δεκεμβρίου 2016 έκλεισε η τελική προθεσμία για συμμετοχή δήμων στην έρευνα με άνω των εξήντα δήμοι  να έχουν απαντήσει στα ερωτηματολόγια. Τα στοιχεία και πορίσματα που θα προκύψουν από την Έρευνα για την Πολιτιστική Στρατηγική Ελληνικών Πόλεων πρόκειται να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο Παρατηρητηρίου Πολιτιστικής Στρατηγικής, το οποίο σχεδιάζεται να προσφέρει ένα συνεκτικό σύνολο πολιτιστικών υπηρεσιών και μια εργαλειοθήκη (toolkit). Το πακέτο αυτό θα απευθύνεται σε μεγάλο φάσμα οργανισμών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ξεκινώντας από τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.

Τα πλήρη αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του «3ου Φόρουμ Τοπικής  Αυτοδιοίκησης & Επιχειρηματικότητας», 7-9 Ιανουαρίου 2016, στο Hilton (Moneyshow).

Για περισσότερες πληροφορίες για την εν λόγω έρευνα διαβάστε εδώ

 

Η Ομάδα Έρευνας της CulturePolis βρίσκεται στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση και παροχή βοήθειας στη συμπλήρωση των ερωτηματολογίων.  Τηλ.: 210 38 00 750 & 215 56 00 440 / Email:
secretariat@culturepolis.org και culture@livingprospects.gr

Τμήμα Γ : Καλλιτεχνικές και πολιτιστικές πρωτοβουλίες & έργα

H CulturePolis μέσα στα 10 χρόνια ζωής της έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες και έργα στον τομέα πολιτισμού και τεχνών όπως οι παρακάτω:

1o Συνέδριο Διαπολιτισμικού Διαλόγου Αδριατικής – Ιονίου

Κέρκυρα 27-28 Ιουνίου 2008

 

 

 

 

CULT LINK – τέχνες και χειροτεχνία, μια πύλη στο διάλογο και τη διαφορετικότητα

Δαμασκός, Συρία 2008

 

SUSTCULT: «Επιτυγχάνοντας βιωσιμότητα μέσα από ολοκληρωμένη προσέγγιση στη διαχείριση πολιτιστικής κληρονομιάς», 2011-2014

 

 

 

 

 

 

 

1ο Φεστιβάλ Αραβικού Κόσμου

Κέρκυρα από 1 – 6 Απριλίου 2011

 

Άνθρωπος-Τέχνη-Περιβάλλον, Πρέβεζα 2008

 

 

 

Πολιτιστικές Συναντήσεις του Φρουρίου – Κέρκυρα 2009 – 2010

 


Citizen Artist Incubator

This post is also available in: enEnglish