Αντέχει περισσότερο τουρισμό η Παλιά Πόλη της Κέρκυρας ;

Αντέχει περισσότερο τουρισμό η Παλιά Πόλη της Κέρκυρας ;

H CulturePolis συνιστά την ανάγνωση του παρακάτω άρθρου του κ. Γιώργου Κατσαϊτη, Εκδότη της εφημερίδας Κερκυραϊκή ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, που δημοσιεύθηκε στο φύλλο στο φύλλο 4396 του Σαββατοκύριακου 22-23 Απριλίου 2017.

Το ζήτημα αυτό είχε αναδυθεί ήδη στο πλαίσιο του έργου SUSTCULT 2011-2014 – στο οποίο συμμετείχε η CulturePolis μαζί με τις πόλεις της Βενετίας, Οχρίδας, Μπεράτ κ.’ά, – που οδήγησαν στην υποβολή προτάσεων για «Επικαιροποίηση του Σχέδιου Διαχείρισης / Σχέδιου Δράσης 2013-2018 για την Παλιά Πόλη της Κέρκυρας , Μνημείο UNESCO – βλ. http://culturepolis.org/portfolio/sustcult-see/.

Από τότε ήταν έντονος ο προβληματισμός για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν κυρίως τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO από την ανεξέλεγκτη άυξηση του τουρισμού και ιδίως την εισβολή των κρουαζεριόπλοιων – μαμούθ, με την συνεπακόλουθη ερήμωση των κέντρων των πόλεων – μνημείων όπως η Βενετία (όπου δεν υπάρχει Βενετσιάνος να ζεί στο κέντρο της πόλης με ό,τι αυτό συνεπάγεται..και επιπλεόν βυθίζεται), αλλά και το Ντουμπρόβνικ – βλ. άρθρο http://www.balkaninsight.com/en/article/uncontrolled-tourism-threatens-balkan-unesco-sites-04-13-2017.

Η Κέρκυρα ακόμη αντέχει αλλά μήπως πρέπει να ληφθούν τώρα τα κατάλληλα μέτρα ;

Σύντομα θα αναλάβουμε πρωτοβουλία για μια δημόσια συζήτηση πάνω στο θέμα αυτό ελπίζοντας σε ευαισθητοποίηση φορέων, επιχειρηματιών αλλά και των κατοίκων.

Αποτέλεσμα εικόνας για OLKE corfu port cruise ships photos