Αντέχει περισσότερο τουρισμό η Παλιά Πόλη της Κέρκυρας ;

Αντέχει περισσότερο τουρισμό η Παλιά Πόλη της Κέρκυρας ;

H CulturePolis συνιστά την ανάγνωση του παρακάτω άρθρου του κ. Γιώργου Κατσαϊτη, Εκδότη της εφημερίδας Κερκυραϊκή ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, που δημοσιεύθηκε στο φύλλο στο φύλλο 4396 του Σαββατοκύριακου 22-23 Απριλίου 2017.

Το ζήτημα αυτό είχε αναδυθεί ήδη στο πλαίσιο του έργου SUSTCULT 2011-2014 – στο οποίο συμμετείχε η CulturePolis μαζί με τις πόλεις της Βενετίας, Οχρίδας, Μπεράτ κ.’ά, – που οδήγησαν στην υποβολή προτάσεων για «Επικαιροποίηση του Σχέδιου Διαχείρισης / Σχέδιου Δράσης 2013-2018 για την Παλιά Πόλη της Κέρκυρας , Μνημείο UNESCO – βλ. http://culturepolis.org/portfolio/sustcult-see/.

Από τότε ήταν έντονος ο προβληματισμός για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν κυρίως τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO από την ανεξέλεγκτη άυξηση του τουρισμού και ιδίως την εισβολή των κρουαζεριόπλοιων – μαμούθ, με την συνεπακόλουθη ερήμωση των κέντρων των πόλεων – μνημείων όπως η Βενετία (όπου δεν υπάρχει Βενετσιάνος να ζεί στο κέντρο της πόλης με ό,τι αυτό συνεπάγεται..και επιπλεόν βυθίζεται), αλλά και το Ντουμπρόβνικ – βλ. άρθρο http://www.balkaninsight.com/en/article/uncontrolled-tourism-threatens-balkan-unesco-sites-04-13-2017.

Η Κέρκυρα ακόμη αντέχει αλλά μήπως πρέπει να ληφθούν τώρα τα κατάλληλα μέτρα ;

Σύντομα θα αναλάβουμε πρωτοβουλία για μια δημόσια συζήτηση πάνω στο θέμα αυτό ελπίζοντας σε ευαισθητοποίηση φορέων, επιχειρηματιών αλλά και των κατοίκων.

Αποτέλεσμα εικόνας για OLKE corfu port cruise ships photos

 

 

This post is also available in: enEnglish